NYGÅRDS HERRGÅRD ANNO 1920

Nygårds har en spännande historia. På markerna har man funnit en skatt från 900-talet och en sjörövare har residerat här mellan sina räder till sjöss. Numera är Nygårds herrgård en pastoral idyll med omkring 300 tackor betande i hagarna.

Pontus och hans hustru Ann tog över 1997. Flera av mangårdsbyggnadens renoveringar har Pontus gjort själv. 

Pontus är fjärde generationen Wiman på herrgården. Bankdirektör Henrik Wiman köpte gården 1920 och lät plantera akacior, cypresser och många mäktiga träd i trädgården.

Ann och Pontus arbetar med djuren och i trädgården. De ansvarar också för gårdsbutiken med lammskinn, lammskinnsprodukter, lammkött och lokalt hantverk.

På somrarna  är Nygårds som vackrast. Vi har mycket folk här,  alla  döttrarna är hemma och vi hyr ut både till åretruntboende och sommargäster. Vid gårdsbutiken finns en liten hage där barnen kan klappa lamm och mata andra smådjur. En lada har gjorts om till festlokal som rymmer 100 personer.

Trakten är full av historia, man har hittat både stenåldersboplats och järnåldersgravfält. 1982 hittades en sällsynt rik skatt på en nyharvad åker. När arkeologer undersökte fyndplatsen hittade de 64 föremål, typiska för Gotland. Där fanns bland annat armringar, hängen och kedjor i guld, silver och brons, allt för att smycka en kvinna på 900-talet.

Den som hittade skatten trodde först att det var en navkapsel från en bil, men det var ett spänne från sen vikingatid. Hela skatten kan man se i Skattkammaren på Gotlands Fornsal.

Sören Norby, som utpekats som sjörövare, var kanske snarare en dansk sjömilitär som fick ett kaparbrev med tillstånd att attackera alla handelsskepp från fiendesidan. Han var en skicklig befälhavare över danska flottans skepp under många sjöslag och belönades med flera län, bland andra Gotland från 1517 till 1522.  Ett rykte säger att han bodde i trakten men det är inte belagt.

- Det känns fantastiskt att bo på en gård med gamla anor och det andas ett visst lugn över den här platsen. Besökande som kommer hit finner ofta ro och avkoppling. Det känns bra att vara en del av Nygårds historia. - Pontus Wiman

 
8126.jpg

Stencirkeln

Ute på ett grönt fält, intill den lilla bäcken har konstnären Linus Alfredsson rest en stencirkel. Ta en promenad ut och titta. Kanske hittar du balans i tillvaron, kanske tycker du att det är ett majestätiskt konstverk.

Alfredsson säger själv så här om monumentet:
”På en energimässigt lämplig plats står flera monumentala granitblock i cirkel kring en central sten. Graniten kommer från södra Sverige medan mittenstenen är gotländsk kalksten, vilket utgör ett band mellan cirkelns centrum och själva ön Gotland för att på så sätt skapa den energidynamik som är arbetets avsikt.” Monumentet är en del av projektet Cirkelns centrum. Läs mer om projektet här www.cirkelnscentrum.se